Kennishub

De financiering van een waterstofproject: de kip of het ei?

Een waterstofproject komt lastig van de grond, omdat de vraag naar waterstof nog op gang moet komen. Dit is een ‘kip of het ei’-verhaal: komt de vraag niet op gang omdat er geen aanbod is óf komt het aanbod niet op gang omdat er geen vraag is? Triodos Bank wil de waterstofmarkt op gang helpen door te investeren in de eerste projecten. Harold Hofenk, Senior Relatiemanager Energie en Klimaat bij de bank, vertelt waarom en hoe.

De eerste financiering van een waterstofproject

Harold: “Triodos Bank heeft de ambitie om de energietransitie te versnellen. We proberen telkens nieuwe technieken en ontwikkelingen te financieren, om deze een kans te geven. Als het mainstream wordt, stoppen wij onze financiering en laten we het aan andere banken. Wij investeren vervolgens weer in een andere markt. Zo zijn we in 1987 als eerste een windturbine gaan financieren, en financieren we inmiddels ons eerste waterstofproject”.

Duurzame productie van waterstofenergie

Nederland is snel aan het vergroenen. Onderhand komt de helft van de elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen, maar dat dekt minder dan 20% van de totale energievraag. De industrie vraagt veel energie, en daar moet nog erg worden vergroend. Een van de manieren om aan die vraag te voldoen, zijn waterstofprojecten”, zegt Harold. “We zien namelijk dat er op zonnige dag meer dan genoeg duurzame energie geproduceerd wordt. Dit overschot kan gebruikt worden om waterstof duurzaam te produceren”.

De impasse tussen vraag en aanbod

De waterstofsector is complex, omdat de regie op de sector én de vraag naar waterstof nog op gang moet komen. Als investeerder zijn de risico’s van je investering nog niet goed te overzien. In de ideale wereld heeft het project een lange termijn afzetcontract voor de waterstof, wat financiering van het project mogelijk maakt. Dit verschuift een aantal risico’s naar de afnemers, waardoor dit voor de koper alleen acceptabel is wanneer de prijs per kg waterstof laag is. Dat maakt echter de inkomsten weer te laag, waardoor het project niet volledig gefinancierd kan worden”, vertelt Harold. “Daarnaast is er nog geen grote markt voor alternatieve afzet van waterstof. Dat maakt investeren spannend, omdat je zonder afzet geen omzet in het project krijgt. Het project waar wij in investeren gaat groene waterstof opwekken, en had de afzet al gedeeltelijk gerealiseerd. Door slimme financieringsoplossingen is het risico toch acceptabel te maken;  als bijvoorbeeld de Rijksoverheid een stukje garantie afgeeft voor de financiering van een project, kun je een project toch van de grond krijgen. Dat is een belangrijke stap, want zonder aanbod is er geen vraag én zonder vraag geen aanbod. Je moet ergens van start, en met dit project brengen we de groene waterstofmarkt in Nederland op gang”.

Aanjagen van de waterstofmarkt

Harold: “Onze stip op de horizon is een emissievrije samenleving. Dankzij onze investeringen hopen we de waterstofmarkt in Nederland aan te jagen, waardoor er op termijn ook grotere projecten mogelijk zijn. Deze rol hebben we ook vervuld voor de windenergie- en zonne-energiesector, waar we ook op kop liepen met onze investeringen. In de tussentijd zijn dit volwassen markten geworden, waarin onze investeringen overbodig zijn geworden. Dat hopen we ook te bereiken binnen de waterstofsector”.

Ontdek hoe de financiering van waterstofprojecten werkt

Veel projecten komen niet tot een final investment decision, mede omdat er geen externe financiering kan worden aangetrokken. Triodos wil op het Nationaal Waterstof Congres op 26 november 2025 laten zien dat waterstofproject wel gefinancierd kunnen worden. Hiermee willen we ondernemers die op zoek zijn naar financiering laten zien hoe je dat aanpakt, zodat waterstof geen eeuwigdurende belofte blijft, maar er daadwerkelijk projecten tot stand komen”, sluit Harold af. Wil je meer weten over het congresprogramma? We houden je graag op de hoogte

Meer Blogs

De financiering van een waterstofproject: de kip of het ei?
De Nederlandse strategie voor klimaatadaptatie als uitgangspunt
Stabiel klimaatbeleid hard nodig: bedrijven, boeren en milieuorganisaties slaan alarm

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang exclusieve tips en trends direct in je inbox.

Zoeken

Kennishub